Odmev iz Kamenj

Že drugič mi je Bog namenil to milost, da sem se lahko udeležila Delavnic molitve in življenja. Lepo je bilo sodelovati v skupini, ki živi življenje, ki ni oddaljeno od evangelija. Vera je Božji dar, ki nam ga daje Jezusova Ljubezen. Ljubezen je živi tok, ki izvira iz Očetovega srca in se razsipno in velikodušno razlije v srce Jeusa Kristusa. Želim si, da bi mi Bog v letu Božjega usmiljenja podaril še veliko takih milosti, da bi postala trdna misijonarka vere.

Vi, ki se bojite Gospoda, pričakujte njegovo usmiljenje;
ne oddaljujte se, da ne padete. (Sir 2,7)
Metka, Črniče 12.12.2015

WP_20151207_001-Kamnje

Delavnic molitve in življenja sem se udeležila, ne da bi vedela, kaj delavnice so in kaj me čaka. Dolgo časa sem se trudila z vsakdanjo osebno molitvijo in po mnogo letih mi je uspelo, da sem vsako jutro odprla Sveto pismo. A sem na Delavnicah spoznala, da sem to počela zelo površno, samo zame, za moje iskanje. Kaj pa za Gospoda? Kljub temu sem se vedno znova znašla stopničko višje ter odkrivala nove razsežnosti božje ljubezni in spoznavala pot, ki mi jo je pripravil Bog. Tako sem se odločila, da se udeležim DMŽ, ki so potekale v domači župniji. Po prvih srečanjih sem ugotavljala, da vse to že počnem, berem božjo besedo v Svetem pismu, se izročam Bogu, … Včasih mi tudi ni uspelo izpolniti svete pol ure ali tedenske duhovne drže v odnosu do drugih. Spet drugič sem se težko zbrala in osredotočila na Boga ali začutila njegovo bližino. A sem vztrajala do konca, kljub temu, da je ponedeljek, ko je bilo srečanje, vedno znova prehitro prišel. Petnajst srečanj enkrat na teden traja kar dolgo. Poleg družinskih obveznosti sem komaj čakala, da bo delavnic konec. Se je pa splačalo vztrajati do konca in DMŽ zelo priporočam tudi drugim. DMŽ so mi dale pregled, kaj je to molitev, kako naj molim ter da sem jaz tista, ki moram priti čakajočemu Gospodu naproti. Spoznala sem, kako moram postati ponižna, da bom lahko ljubila, kot me ljubi Bog. Naučila sem se, kako živeti odnose, kako odpuščati, kako se odpovedati svoji sebičnosti in na prvo mesto postaviti Boga, na drugo pa sobrata (bližnjega) in njegove potrebe. Gradivo, ki sem ga na delavnicah dobila, mi bo tudi v prihodnje pomagalo osvežiti, obnoviti molitvene načine in duhovno držo.

DMŽ so ena od oblik poti, ki vodi k Bogu. Naučijo nas, kako priti Bogu naproti ne samo v molitvi, temveč v vsakdanjem življenju, v vsakem trenutku dneva, v odnosu do sočloveka. Vse kar diha naj hvali Gospoda. Saj smo ustvarjeni zato, da slavimo Boga. Naše misli, besede in dejanja naj v vsakem trenutku slavijo našega Stvarnika.

Urška

Ko sem izvedel, da bo v naši župniji potekala delavnica Molitve in življenja, sem si dejal, da bi bilo dobro, če bi se je udeležil. Nisem kaj dosti razmišljal in si pripravljal teren, ampak sem se prepustil toku dogajanja, prepustil Božji volji. Od delavnice nisem kaj dosti pričakoval, škodovati mi pa tudi ne more sem si mislil. Z vsakim tedenskim srečanjem in »domačo nalogo«, ki smo jo utrjevali, smo spoznavali razne molitvene načine. Nekateri so mi bili znani in sem jih že prakticiral. Zelo bogata in globoka so bila oznanila. Posebne so bile tudi »svete pol ure«, ki sem jih počasi naredil površno in na hitro. Ob tem me spominjajo otroci, ko se na vse načine izogibajo delanju domačih nalog. Tudi z duhovno držo ni bilo vedno lahko, saj je dan dolg, polna takšnih in drugačnih skrbi, delovnih obveznosti. Za konec lahko povem, da mi porabljenega časa, ki sem ga namenil za to delavnico ni žal. Bogato so tudi spoznanje, da je aktivno branje in premišljevanje proces, ki rabi čas in vztrajnost, da ti zleze pod kožo in da ga, potem ko te osvoji, potrebuješ kot vsakdanji kruh, da se je potrebno prepustiti Svetemu Duhu, Božji ljubezni in usmiljenju, da je to preprosto Božji dar.

Janez

V župniji Kamnje so se konec avgusta začele Delavnice molitve in življenja. Na uvodnem srečanju 31.8.2015, smo se zbrali, da bi se seznanili, kaj so Delavnice molitve in življenja in kaj se tu počne. Naj povem, da iz uvodnega srečanja, nisem čisto dobro razumela kaj bomo tu počeli, kljub temu, da sem na uvodnem srečanju dobila molitveni priročnik SREČANJE, v katerem so predstavljeni različni molitveni načini. V delavnice se moraš preprosto vključiti in se prepustiti delovanju SVETEGA DUHA. Zbirali smo se vsak ponedeljek ob isti uri. Poleg priročnika SREČANJE, so tukaj še dve glavni stvari. Božja beseda ( SVETO PISMO ) in voditelji. Našo delavnico sta vodili ga. Danica Fornazarič in ga. Marija Peljhan. Obe sta nas z veliko potrpežljivostjo, svojim zgledom in spodbudno besedo vodili po poti, po kateri naj bi stopal vsak pravi kristjan.
Kaj smo se naučili na Delavnicah molitve in življenja? Veliko. Predvsem pa to, kako postati boljši.
Pismo Kološanom 3,12- 18
12 Oblecite si torej kakor izvoljenci božji, sveti in ljubljeni, prisrčno usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, milobo, potrpežljivost; 13 prenašajte drug drugega in si odpuščajte, če ima kdo na kom kaj grajati; kakor je Gospod vam odpustil, tako tudi vi; 14 na vse to pa oblecite ljubezen, ki je vez popolnosti. 15 In mir Kristusov naj kraljuje v vaših srcih, h kateremu ste bili tudi poklicani v enem telesu; in hvaležni bodite. 16 Beseda Kristusova naj v obilju prebiva med vami; v vsej modrosti drug drugega poučujte ter opominjajte in s psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi hvaležno prepevajte Bogu v svojih srcih.17 In vse, kar delate, v besedi ali v dejanju, vse storite v imenu Gospoda Jezusa in po njem se zahvaljujte Bogu in Očetu.
Na Delavnici sem spoznala, da ni molitev samo ponavljanje molitvenih obrazcev, branje božje besede, temveč še marsikaj drugega. Spoznaš veliko molitvenih načinov, med katerimi si lahko izbereš tiste, ki ti najbolj ustrezajo. Predvsem, pa se moraš vsakodnevno in vedno znova truditi in zaupati v Boga. Zavedati se moramo, da nismo mi tisti, ki vodimo naše življenje, ampak je vse odvisno od Božje volje. Truditi se moramo postajati boljši kristjani, sprejemati bližnjega z vsemi njegovimi napakami. Pred preizkušnjo in dnevnimi izzivi se spraševati; »Kaj bi na mojem mestu storil Jezus?« Predvsem, pa zaupati v BOŽJO LJUBEZEN. BOG JE VELIK.
Mir in vse dobro.

Mavricija