Odmev na “puščavo” za bivše udeležence DMŽ – Stična 02. 12. 2018

Ko utihne življenje, lahko spregovori Bog

Delavnice molitve in življenja so laiško služenje v Cerkvi, ki ima poslanstvo približevati Jezusa vsakemu človeku preko pristnega molitvenega življenja in tako v vsako srce vsaditi živega Boga. Poleg rednih seminarjev, ki potekajo v župnijah kot srečanja enkrat tedensko po dve uri petnajst zaporednih tednov in so na koncu okronana s tako imenovano puščavo, ko se srečamo z Gospodom v tišini samostana, že nekaj let organiziramo tudi puščavo za bivše udeležence delavnic. Udeleženci, ki so delavnice živeli v preteklih letih, so tako povabljeni, da si dvakrat v cerkvenem letu – v adventu in v postu- vzamejo eno nedeljsko popoldne čas za odmik v samoto in tišino. Sredi vrvenja zunanjega sveta, blišča pisanih okrasnih lučk, hrupa in raznovrstne ponudbe, ki adventni čas spreminjajo v direndaj, smo imeli lepo priložnost za odmik od vsega zunanjega na prvo adventno nedeljo v samostanu v Stični. Cistercijani nas prijazno in dobrohotno sprejemajo v tišino in mir božjega zavetja že vsa leta. Skoraj dvajset vztrajnih iskalcev božje bližine je preživelo popoldne in zgodnji večer ob božji besedi, premišljevanju, adoraciji, molitvi dviganja, sprejemanja, poslušanja. Vsak sam v samoti cele štiri ure. Sledila je še refleksija.

Naj spregovorijo besede udeleženke Melite: »Res je bilo prelepo. To, da smo lahko štiri ure sami z Bogom, ob prebiranju božje besede, premišljevanju in pogovarjanju z Njim, je velika milost. Vsi smo našli notranji mir, kar se resnično vidi z naših obrazov. Svoja doživetja in besede s katerimi nas je nagovarjal Gospod smo ponesli v naše domove in med svoje najbližje.  Tako so bili tudi naši bližnji deležni Božje milosti. Bogu hvala za ta način srečevanja z Bogom.«

Hvala patrom cistercijanom, ki nas prijazno sprejemajo v svoj samostan tišine, miru in molitve.

Jezus se lahko rodi le v srce, ki se je izpraznilo in je v sebi pripravilo prostor za Boga. Naj bo v srcih vseh ljudi pripravljen prostor za ljubeč sprejem Odrešenika.

Voditeljica DMŽ  Branka Ožek