Odmik voditeljev DMŽ 2017

  1. ODMIK – Notranja osvoboditev

    (od 29.9 do 1.10.2017 v Kančevcih) voditelj brat Primož Kovač)

Voditelji Delavnic molitve in Življenja smo se med 29. 9. do 1. 10. 2017 družili v Domu duhovnosti v Kančevcih na 8. Odmiku za voditelje z naslovom: Notranja osvoboditev. Odmik smo živeli pod skrbnim vodstvom  brata Primoža Kovača, ki je tudi sam voditelj delavnic.

Na duhovnem odmiku smo spoznavali praktične metode soočanja s trpljenjem, iskali smo vzroke človekovih tesnob in trpljenja, učili smo se osvobajati utesnjenosti, tesnobe, napetosti, nerazumevanja in prisvajanja. Učili smo se razločevanja bolečine od trpljenja. Bolečina namreč resnično obstaja, trpljenje pa se pojavi, ko se bolečini upiramo. Če bomo bolečino mirno sprejeli, bo trpljenje izginilo. To pa ni enostavno. Potrebno se je prebuditi, stopiti na pot odrešitve, se boriti in se na poti odeti s pogumom in zaupanjem.

Ljudje trpimo, ker se stvari in dogodki ne odvijajo tako kot bi si želeli. Trpimo, ker hočemo biti drugačni, kot v resnici smo. Postati moramo prijatelji samemu sebi. Sprejeti se moramo takšne, kot smo v resnici.

Življenje je dar, je privilegij, zato je prav, da ga živimo lepo, radostno in veselo.

Kristjani verujemo, da so v Gospodu stvari drugačne, kot pa jih vidimo ljudje. Jezus nam je pokazal pot trpljenja in pot odrešenja.  On je mirno in tiho sprejel trpljenje in šel na križ za vse nas, da bi nas odrešil. V urah najhujšega trpljenja se je izročal v Očetove roke z besedami: Oče, v tvoje roke se izročam! Zgodi se tvoja volja!

Potem, ko enkrat izkusimo, kako nas Bog ljubi, varuje in bdi nad nami, v svojem srcu občutimo neizmerno zaupanje in varnost. Izročimo se mu v celoti in prepustimo, da ON stori, kar je potrebno.

Vsakodnevno odrekanje samemu sebi in svojim zahtevam in vsakodnevno izročanje v Očetove roke pa zmoremo le, če imamo z Njim stalen in trden odnos. Izročitev je najboljša in najhitrejša terapija  na naši poti notranje osvoboditve.

Odmik smo zaključili s sveto mašo, s podelitvijo svojih izkušenj in zahvalo Bogu za vse milosti in spoznanja, ki smo jih bili deležni na odmiku.

Jelka Kramar

 

Odmik voditeljev Delavnic molitve in življenja (DMŽ) od 06. do 08. oktobra 2017 v Vipavskem Križu

 

Voditelji Delavnic molitve in življenja imamo vsako leto duhovne vaje v tišini, imenovane Odmik. Zaradi povečanega števila voditeljev iz vse Slovenije ter da se nas bi tega Odmika udeležilo čim več, smo ga že drugo leto imeli na dveh lokacijah v različnih terminih. En del  se nas je zbral v Vipavskem Križu od 06. do 08. oktobra.

Vsako leto ima Odmik drugačno temo. Naslov letošnje je bil Notranja osvoboditev. Spoznali smo praktične metode, s katerimi bomo sami zmogli odpraviti ali vsaj ublažiti vsako trpljenje, ki nas muči.

V nagovorih smo poslušali, da bolečina resnično obstaja, toda trpljenje ustvarjamo sami. Trpljenje se namreč pojavi, ko se upremo bolečini. Če mirno sprejmemo bolečino (boleče dogodke, ki jih ne moremo spremeniti), in jo izročimo v Jezusove roke, bo trpljenje izginilo. »Trpeči kristjan, soudeležen  v Kristusovem trpljenju in v povezanosti z Njim, ne najde samo tolažbe v bridkostih, ampak dopolnjuje Gospodovo trpljenje.« (br. Ignacio  Larrañaga)

V  času, ki je bil namenjen osebnemu delu, smo razmišljali o tem, kar smo iz nagovorov slišali. Načrtovali smo, kako bi vse to uporabili v svojem življenju. V molitvi, tišini in češčenju smo uživali Božjo bližino.

Zaključili smo v nedeljo opoldan s sveto mašo, s skupnim kosilom in druženjem. Domov, v vsakdanje življenje, smo odhajali veseli in hvaležni, da smo bili lahko deležni vsega tega bogastva.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Nada