Radlje ob Dravi 2020

Na urah Tečaja za zakonce je bilo zelo prijetno in poučno. Srečanja smo imeli šestkrat. Vodila sta zakonca Sonja in Iztok ob prisotnosti še petih parov. Pri zadnjem srečanju se nam je v cerkvi sv. Mihaela pridružil še gospod župnik Jože Poljanšek, ki nas je vse blagoslovil, mi pa smo drug drugemu povedali zakonske zaobljube. Sledilo je prijetno druženje.
Meni so se predvsem vtisnile v spomin molitve, ki so bile zelo globoke, povezane z našim Gospodom Jezusom, ki rešuje in vodi naše odnose. Vsem prisotnim sem zelo hvaležna za prisotnost in dobro voljo, da smo skupaj vztrajali do konca. Upam, da bomo imeli še kdaj Tečaj za zakonce.
 
Metka

Delavnice molitve in življenja

Že nekaj časa sem si želela, da bi poglobila svojo vero, da bi bolje spoznala Sveto pismo in da bi prišla do določenih odgovorov oziroma usmeritev, in ko je Voditeljica gospa Tončka Viltužnik naju z mamo vprašala, ali bi hodili na Delavnice molitve in življenja, sva obe z veseljem pritrdili.

Na prvo Delavnico sem prišla brez nekih pričakovanj, enostavno čutila sem, da bo to dobro zame, da se bom zagotovo česa naučila.

Delavnice so trajale od septembra do srede decembra 2019 – 15 srečanj, enkrat tedensko, po dve uri. Delavnice sta vodili gospa Tončka Viltužnik in gospa Zinka Krajnc. Bili sta odlični Voditeljici, prijazni, skrbni in prilagodljivi.

Čeprav eno srečanje traja dve uri, zelo hitro mine, ker je sestavljeno iz številnih elementov: iz petja, branja Božje besede, kateheze, premišljevanj, vaj za umiritev in učenja molitvenih načinov. Čeprav so srečanja zelo intenzivna, potekajo umirjeno.

Delavnice so mi pomenile rast v veri. Na vsakem srečanju je bilo kaj, kar me je nagovorilo, da sem doma razmišljala o tem. Določeni svetopisemski odlomki so zame dobili nov pomen, drugače jih razumem in občutim. Sedaj znam ovrednotiti preizkušnje, ki sem jih v življenju prestala, vidim jih v novi luči. Od Delavnic dalje sem še bolj pozorna na to, da sem hvaležna za vse, kar mi je dano; aktivno iščem priložnosti, da delam dobro in da pomagam; spoznavam pomen ponižnosti in molka … Kadar sedaj pridejo preizkušnje, jih lažje izročam Bogu in verjamem, da ima najboljši možni načrt zame. Torej treniram zaupanje in izročanje. Koristni so mi tudi različni molitveni načini, npr. med vožnjo uporabim enega, ko imam malo več časa, uporabim drugi molitveni način, z možem se odločiva za nek tretji molitveni način … Večkrat vzamem Sveto pismo v roke in razmišljam o prebranih vrsticah, moja mama pa se je odločila, da ga bo prebrala v celoti. Dobri učinki obiskovanja Delavnic so se tako prenesli v vsakdanje življenje in ga bogatijo.

Tudi mama je Delavnice zelo rada obiskovala, saj so jo teme srečanj zelo nagovarjale. K vsakodnevni molitvi je dodala redno branje Svetega pisma in premišljevanje o prebranem.

Obe tudi prebirava knjige br. Ignacia Larrañage.

Ko so se Delavnice molitve in življenja zaključile, sem izvedela, da obstaja tudi Tečaj za zakonce. Zelo sem si želela, da bi se tečaj odvijal kje v bližini, da bi se ga z možem lahko udeležila. In res sta naju zakonca Sonja in Iztok Topler kmalu povabila, da se udeleživa Tečaja v Radljah ob Dravi.

Tečaj za zakonce obsega šest srečanj, ki trajajo po dve uri.

Naša skupina je s Tečajem pričela konec februarja 2020, nekaj srečanj pa je potekalo junija, kajti vmes smo imeli premor zaradi epidemije covida-19. Srečanja sta tankočutno, spretno, sproščeno, z razumevanjem, s potrpežljivostjo in z dobro voljo vodila zakonca Sonja in Iztok Topler. Tečaja se nas je udeleževalo pet parov.

Na Tečaju za zakonce nama je bilo všeč to, da je usmerjen v gradnjo dobrega odnosa med zakoncema, v učenje lepega pogovora, v sprejemanje razlik, v odpuščanje … Na vsakem srečanju si lahko zakonca v času, ki je predviden za pogovor v dvoje, pripravita mini zmenek, najdeta prijeten kotiček, npr. klopco v parku, ali se odpravita na sprehod in se pogovorita o vprašanjih, ki sta jih prejela. Ta vprašanja se nanašajo na konkretne teme, s katerimi je prepleteno življenje zakoncev, npr. sprejemanje zakonca, odpuščanje, komunikacija idr. Ob teh pogovorih sva z možem včasih čutila, kako se odpirava drug drugemu, kako se sprejemava v najini različnosti, včasih sva drug pri drugem zadela ob kakšno rano, spet tretjič nama je bilo težko odgovoriti na določeno vprašanje. O nekaterih vprašanjih sva se sploh prvič pogovarjala, čeprav so temeljna za dober zakonski odnos. Veliko nama je pomenila tudi molitev, ki je tako blago zazvenela v nama, ki naju je spet povezala in ki naju je navdala z gotovostjo, ko sva prosila za pomoč in blagoslov.

Zakonci smo na vsakem srečanju prejeli domačo nalogo, in sicer smo se tudi doma pogovarjali o temah, ki smo jih obravnavali, in molili. Ta sveti čas za zakonca je zelo dragocen in z možem si želiva, da bi bil najina prioriteta tudi v prihodnosti, oziroma da bi ga uvrstila v sam vrh najinih vrednot.

Ne nazadnje pa bi rada izpostavila tudi čudovite kateheze br. Ignacia Larrañage, ki so tako zelo življenjske in iskrene, ki zadenejo bistvo zakonskega življenja, a vendar so hkrati blage, vedre in opogumljajoče.

Zahvaljujem se zakoncema Iztoku in Sonji Topler za vodenje Tečaja ter ostalim zakonskim parom za podeljene izkušnje in za to, da so srečanja potekala v prijetnem vzdušju.

Veronika Mravljak Andoljšek