Romanje k sv. p. Piju v San Giovanni Rotondo od 25. do 29. oktobra 2019

Združenje Delavnic molitve in življenja je že v začetku meseca maja načrtovalo romanje Voditeljev z družinami in prijatelji ob 25. obletnici delovanja v Sloveniji k sv. p. Piju v San Giovanni Rotondo za zadnje dni v oktobru. In tako se je tudi zgodilo.

V petek, 25. oktobra, je avtobus z lepim številom romarjev krenil iz Štepanje vasi v Ljubljani ob 4:00 uri preko Razdrtega, v Vipavsko dolino in se spotoma dopolnjeval z romarji vse do mejnega prehoda Vrtojba, kjer smo zapustili Slovenijo in prestopili v državo našega romanja. Glavni postanek smo imeli v Lancianu (kraju evharističnega čudeža) in tam obhajali romarsko sveto mašo. V večernih urah smo srečno prispeli na cilj, se nastanili in odšli nabirat novih moči za naslednji dan.

V soboto smo se prebudili v prečudovit topel sončni dan, katerega smo izkoristili za ogled vseh treh cerkva in njihovih znamenitosti (kripta, kapela z Najsvetejšim, mozaiki p. Marka I. Rupnika in grob sv. p. Pija), se udeležili križevega pota ljubezni, romarske svete maše in zvečer procesije z lučkami.

V nedeljo smo že takoj po zajtrku poromali v rojstni kraj sv. p. Pija v Pietrelcino, obhajali romarsko sveto mašo, si ogledali njegovo rojstno hišo in bivališče, kjer je preživljal leta osame v času rehabilitacije.

Romanje smo nadaljevali v Piano Romano in v oljčnem parku pred lurško Marijo molili molitev Pot luči. Gospod nam je naklonil lep ter topel sončen dan, ki smo ga, kdor je hotel, zaključili na grobu sv. p. Pija.

Tudi v ponedeljek nas je navsezgodaj objela toplina sončnega jutra. Po jutranji molitvi in zajtrku smo poromali k sv. Mihaelu na Monte Sant Angelo – Gargano. Srečali smo se s slovenskimi romarji pod vodstvom p. Silva Šinkovca DJ ter tam skupaj obhajali romarsko sveto mašo. V zgodnjih popoldanskih urah smo se vrnili v San Giovanni Rotondo, kjer smo imeli na razpolago še toliko časa, da si je lahko vsak posameznik ogledal ali obiskal tisti sveti kraj, ki ga je najbolj nagovoril.

V torek smo se v zgodnjih jutranjih urah vkrcali na avtobus in odpeljali proti domu. Spotoma pa smo obiskali Loreto – svetišče nazareške hišice,  tam v kripti obhajali sveto mašo in po njej nadaljevali pot proti domu.